Dyňový džús
1 porce
Ingredience:
dýně 3 kg
cukr 1,2 kg
voda 2,5 kg
kyselina citronová 1 lžíce
citron 6 ks
citronový sirup 1 ks
Popis přípravy:
Na 3 kg dýně potřebujeme 2,5 l vody, 1,2 kg cukru a lžíci kyseliny
citronové. Dýni oloupeme, vydlabeme dužinu a bez jader ji
pokrájíme na malé kostičky. (Jádra usušíme, obsahuji zinek, suchá
konzumujeme asi 5 až 8 ks deně) Pak ji ve vodě,cukru a kyselině
citronové necháme máčet 24 hodin. Asi 4x za tu dobu zamicháme.
Druhý den přidáme 3 citróny i s kůrou. pak všechno uvaříme do
měkka a vychladlé rozmixujeme. Do této směsi přidáme ještě
šťávu ze 3 citrónů a citrónový sirup (nejlépe Ovocit). Tuto směs
přepasírujeme,nejlépe přez hustý kovový cedník.Tento koncentrát sterilizujeme v omnia sklenicích 0,7 l 20 minut při 100 C.
Před konzumací obsah sklenice vlijeme do 2 l láhve a dolijeme
vodou promícháme a dáme vychladit.