Držková polievka
5 porcí
Ingredience:
dršťky
sůl
zelenina  8 dkg
máslo  6 dkg
mouka  8 dkg
pepř  2 zrnka
zázvor  1 na špičku nože
česnek  1 stroužek
sůl
petržel
majoránka
maso uzené  12 dkg
Popis přípravy:
Dršťky se operou, posypou moukou, v ní dobře vymnou, vyperou 
ve studené vodě, pak se v soli vymnou, opět vyperou, poté se 
spaří a pak zase ve studené vodě vyperou a dají se vařit. Za půl 
hodiny vodu slijeme, na dršťky nalijeme čistou, studenou vodu, 
osolíme a uvaříme je do měkka. Mezi vařením přidáme k nim na 
kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a uzené maso. Měkké 
dršťky nakrájíme na nudličky a uzené maso na kostky. Procezenou 
polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ní kousek se solí 
utřeného česneku, pepř, majoránku strouhaný zázvor, sekanou 
petrželku, nakrájené dršťky, uzené maso a polévku ještě dobře 
povaříme.
